De Europese Centrale Bank (ECB) wil de optie voor verdere renteverhogingen openhouden. Dat heeft het Duitse bestuurslid Isabel Schnabel van de centrale bank gezegd in een toespraak in de Amerikaanse stad Saint Louis. Om de inflatie te beteugelen, kan volgens haar een nieuwe rentestap nodig zijn.

“Na een lange periode van hoge inflatie zijn de vooruitzichten nog altijd kwetsbaar en kunnen nieuwe schokken de prijsstabiliteit op de middellange termijn in gevaar brengen. Dit betekent ook dat we de deur voor verdere renteverhogingen niet kunnen sluiten”, aldus Schnabel.

De ECB liet vorige week de drie rentetarieven die de bank hanteert onveranderd. De depositorente (die banken ontvangen als ze geld bij de ECB stallen) bleef op 4 procent, het hoogste niveau ooit. Het was voor het eerst dat de centrale bank een rentepauze inlaste, na tien verhogingen op rij.

Onder invloed van het verhogen van de leenkosten is de inflatie in de eurozone in een jaar tijd gedaald van een piek van bijna 11 procent naar 2,9 procent in oktober.

Lees ook: ‘Deflatie’ in Nederland, maar als je energieprijzen niet meerekent is sprake van inflatie van 5,1%

Laatste stapje om de inflatie naar de gewenste 2% te krijgen is het moeilijkst, volgens Schnabel

Hoewel het volgens Schnabel slechts een jaar duurde om de inflatie van het hoogtepunt naar het huidige niveau te brengen, zal het volgens haar ongeveer dubbel zolang duren om vanaf het huidige niveau terug te keren naar de doelstelling van 2 procent.

Het laatste stukje is volgens haar het "moeilijkste" en zal "langzamer en hobbeliger" verlopen. "De inflatiedoelstelling is nu binnen bereik. Maar laten we de teugels pas vieren als we de laatste kilometer echt hebben afgelegd", aldus Schnabel.

Dat Schnabel de deur voor verdere renteverhogingen openhoudt, is opmerkelijk. De brede verwachting is dat de rentetarieven voorlopig op het huidige niveau blijven.

Eerder deze week zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) dat de ECB met het huidige rentebeleid goed op weg is om de inflatie terug te dringen naar 2 procent. Knot, die ook een van de beleidsbepalers is bij de ECB, gaf daarmee aan dat het rentebeleid voorlopig ongewijzigd zal blijven.

Ook op de financiële markten verwachten beleggers dat de ECB de rente niet nog verder zal verhogen en dat de rentetarieven volgend jaar zelfs weer omlaag gaan.

LEES OOK: 7 gevolgen van de hogere rente voor je portemonnee: fijn voor je pensioen en spaargeld, pijnlijk voor je hypotheek